In 28.02.2021 am efectuat o expeditie cu detectorul meu de metale in aceiasi zona in care am descoperit monedele romane anul trecut in luna martie.
Observasem de ceva timp o poiana interesanta si promitatoare la Gornacel, sus, pe varf de deal,inconjurata de brazi,si am decis sa merg intr-acolo.
La aceasta iesire am avut onoarea de a gasi un obiect mult dorit,care speram sa il gasesc intr-o zi,datand din perioada anilor 3000-3500 iHr.(BC)
Cum am ajuns in poiana,am inceput sa detectez.
Nu a durat mult si am avut un target ID de 85 pe display,un semnal bun bineinteles. Am inceput sa sap... , dupa ce am scos prima lopata de pamant, tinta parea sa fie mai adanc ingropata, iar detectorul indica un semnal mai puternic,chiar si 99.Am largit si adancit groapa, si aruncand pamantul cu mainile am zarit un ciob de ceramica. Mi-am dat seama ca este ceva important ascuns acolo. Imediat la aproximativ 40 cm adancime a aparut un bronz verzui. Puteam sa jur ca este un topor celt, asa a si fost.
Senzatia a fost aceiasi ca la un tezaur.
Am extras obiectul cu cea mai mare grija pentru a nu-l zgaria sau deteriora.
Acest topor a fost singurul obiect metalic care l-am gasit in acea poiana.Am mai gasit in timp ce sapam dupa el,cateva bucatele de ceramica posibil sa fi fost din aceiasi perioada pentru ca le-am gasit la aceiasi adancime.
Tot ce am gasit acolo am preadat la DJC Gorj conform legii.
La 3 saptamani de la predare, la cererea domnilor arheologi,am mers impreuna pentru a le prezenta locul descoperirii si alte detalii.
Aici se pot observa cateva fragmente de ceramica
Toporul dupa ce l-am spalat doar cu apa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu