Translate

duminică, 12 noiembrie 2017

Monede romane Sat Stroiesti Comuna Arcani Judetul Gorj

     In vara anului 2017 am fost impreuna cu prietenul meu Valentin sa cautam comori,cu detectorul de metale pe care il detine el,prin padurea satului nostru natal- Stroiesti,apartinand comunei Arcani din judetul Gorj,Romania.
    Dupa cateva ore de cautari gasisem numai cuie,potcoave si sarme de tot felul. Ne hotarasem sa plecam acasa.

   Si plecand spre casa prin padure am decis sa dam si cu detectorul in timp ce mergem... la un momentdat a piuit aparatul cu sunetul de  neferos. Am zis ca tot vreo sarma de aluminiu sau cupru ne da de lucru.Dar de data asta nu a fost asa.Ce a urmat sa gasim a fost cea mai importanta descoperire a noastra pana atunci. Cand am scos prima lopata de pamamt s-a zarit o moneda, care se afla la doar 15cm adancine. Initial am crezut ca nu e veche,dar dupa ce am curatat-o am vazut capul de imparat roman pe ea. Deci fara indoieli este denar roman de argint.Am avut emotii,ca de obicei unde gasesti o astfel de moneda,trebuie sa fie mai multe.Langa prima moneda,la 20cm distanta am detectat alta si apoi iar alta. Am gasit in total 19 monede romane republicane si imperiale datand din secolul al II-lea inainte de Hr. pana in secolul I dupa Hr. ele fiind imprastiate pe o suprafata de 2 MP,asta datorita pamantului care a lucrat in 2000 de ani.
Monedele sunt predate conform legii.




Primele 8 monede scoase la lumina








sâmbătă, 11 noiembrie 2017

AGAT Comuna Burjuc Judetul Hunedoara Romania

In data de 04.11.2017 am fost cu colegul meu,Valentin in Comuna Burjuc din judetul Hunedoara.
Am cautat  o vale al carei parau curge din partea dreapta a drumului principal dinspre Muntii Metaliferi .Este aproape si usor de gasit valea,doar ca este greu de inaintat pe ea deoarece sunt numai maracini si lemne cazute. Am mers cu masina pana la ultima casa si am parcat pentru ca mai sus nu se putea urca. A iesit o doamna foarte amabila si ne-a spus ca multi cautatori vin acolo.
La 100 de metrii de unde am lasat masina am gasit o bucata mare de agat(agatul este o piatra semipretioasa de diferite culori).Am spart-o cu ciocanul si dalta,si am scos la suprafata niste bucati foarte interesante si colorate cu rosu maro/galben verde si negru/alb.




miercuri, 25 octombrie 2017

Detunata Goala comuna Bucium Judetul Alba Romania


     In data de 03.09.2017 am fost sa vizitez un loc foarte frumos din tara noastra,care se afla in Muntii Apuseni si anume in comuna Bucium din judetul Alba (AB).
    Este vorba despre Detunata Goala (Golasa) care o poti vedea daca urci pe un drum vreo 2 km,iar apoi urmezi un traseu de 30 minute prin padure cu semne prin copaci.
 

In drum spre detunata,prin padure,se poate vedea si Ghetarul Detunata care in anotimpurile calde ingheata si se dezgheata in anotimpurile friguroase .Pot sa spun ca afara erau 40 de grade si am inghetat cand m-am apropiat de ghetar.

La baza detunatei se afla un imens grohotis format si blocuri de bazalt desprinse din peretele acesteia.


Se poate ajunge si sus pe Detunata printr-un traseu mai greu,unde bineinteles ca am fost. De acolo de sus de la o altitudine de 1170m (asa imi arata GPS-ul pe telefon) se poate vedea un peisaj foarte foarte frumos.


joi, 19 octombrie 2017

Fosile Lapugiu de Sus judetul Hunedoara

In primavara anului 2017 am fost in satul Lapugiu de Sus din judetul Hunedoara(HD)
Cum se intra in sat,venind dinspre Lapugiu de Jos,undeva in partea dreapta a drumului am urcat pe un parau. Cum inaintezi se vad prin apa fosile de melci si scoici de diferite specii si dimensiuni,iar in malul apei se afla corali fosilizati,foarte bine pastrati.
























luni, 11 septembrie 2017

Minerale Valea Techereului Judetul Hunedoara

https://www.google.ro/maps/place/Techereu/@45.8497604,22.7666078,7.08z/data=!4m5!3m4!1s0x474ec0d648052db1:0xdb498f608728a15b!8m2!3d46.092436!4d23.069111

     In data de 02.09.2017 am mers pentru prima  data in satul Techereu(Tekero),apartinand  comunei Balsa din judetul Hunedoara,Romania.
    Cum am ales sa merg aici? 
   Dupa o vizita la Muzeul de Aur din Brad am observat ca la Techereu s-au gasit numeroase minerale foarte frumoase si multicolore printre care si Agat,asadar am hotarat sa merg intr-acolo.
      Am deschis aplicatia Google maps si am pornit din Brad spre Techereu. Drumul este bun,mai putin o portiune de 8-9 km unde nu este asfaltat si anume, intre satele Curechiu si Poiana.
     Dar mai aveam o singura intrebare: Unde este
Valea Techereului (Techereu Valley)? Pentru ca am cautat pe internet si nu am gasit nimic concret.
   In drumul meu prin comuna Bucuresci (HD) am intalnit un batran,am oprit masina si l-am rugat sa ma indrume sa gasesc valea,iar el foarte amabil mi-a explicat:sa merg pana in satul Poiana iar cand vad o cruce de piatra pe partea stanga sa fac imediat stanga ca poate nu este indicator,iar apoi sa urc prin satul Techereu pana intru pe Valea Techereului.
 

        Am facut exact ce mi-a spus batranul.
      Am urcat pe un drum pietruit pana s-a terminat satul cu casute,am oprit si am inceput sa urc pe jos. Cand m-am uitat la paraul care curge pe langa drum,au inceput curiozitatile. Ce credeti? Paraul are o culoare aramie,apa miroase a rugina iar pe pietre este depunere de aceiasi culoare, si mai spectaculoase sunt cele uscate dupa cum se vede in poza de mai jos:















       Am urcat pe parau in sus ca sa caut acel Agat,care se pare ca este greu de gasit sau poti da de el doar in mine,pentru ca nu am gasit nici macar unul.
       Din ce am inteles trebuie mers primavara dupa ce se topesc zapezile si vin apele mari pentru ca se mai spala pietrele si se pot observa mai bine.

      Dar chiar daca nu am gasit ce mi-am propus nu am fost deloc dezamagit,pentru ca aici se pot vedea sau gasi multe lucruri interesante cum ar fi:
                                                                    
   1.Minele cu denumirea Podul Ionului,de unde izvoraste Paraul Techereu si se extrageau pe vremuri o parte din metalele extrase din Muntilor Metaliferi cum ar fi cupru,argint sau chiar si aur nativ.

2.Peisaje si culori de parca ar fi pictate






















    3.Mineralele
              a)PIRITA 
Pirita
Pirita
Pirita
           
              b) CUART                                              
Cuart
      Cam atat am gasit eu de data aceasta .Sper ca data viitoare o sa gasesc mai multe minerale,mult mai frumoase,printre care si un AGAT.