Translate

miercuri, 18 martie 2020

Descoperire tezaur 327 monede romane Comuna Schela Judetul Gorj


   
     




      In data de 07.03.2020 am iesit ca de fiecare data cand am timp liber,la o plimbare cu detectorul de metale,un Garrett Ace 400i, pe “dealul misterios” sau “dealul cu monede” cum imi place mie sa-l numesc,care se intinde de la lacul Sambotin pana la marginea satului Gornacel,pe teritoriul comunei Schela.
        Este un deal interesant cu multe platouri si  movile,asemanatoare unor tumuli si se afla in apropierea raului Jiu. Locuitorii batrani din zona spun ca ar fi fost un drum vechi de-a lungul dealului,care avea legatura cu Pasul Valcan.
 
     Aceasta zi nu a fost ca oricare alta, pentru ca am reusit sa fac o descoperire deosebita,despre care o sa va scriu in urmatoarele randuri.
          Dupa ce gasisem cateva cartuse goale si bile din WW1, am hotarat sa merg intr-un loc prin care mai trecusem cu Valentin,colegul meu de expeditii.
         La un moment dat pe panta dealului am reusit sa scot din pamant o moneda de la aproximativ 15 cm. Dupa ce am analizat-o, am constatat ca era defapt o moneda romana de argint. Wow!!! Mi-am zis in gand,aici trebuie sa fie mai multe. De obicei cand dai de o astfel de moneda, trebuie sa mai fie si altele.   
           Apoi cand am scanat din nou cu detectorul, bineinteles ca am mai avut un semnal frumos,la fel ca cel anterior in aceiasi groapa.Ce credeti ca era? inca o moneda,de acelasi tip.
          Cu cat am largit si adancit groapa, semnalul aparatului a devenit tot mai puternic,deja adrenalina incepuse sa preia controlul.Cu toate ca se sapa foarte greu datorita solului pietros am reusit sa fac ditamai groapa.
          Dupa efortul depus,pe la o adancime de 50 cm am descoperit o multime de monede antice, gramada,mai exact este vorba despre o comoara ascunsa de un roman.
Si ma gandeam ca acum cateva saptamani am trecut la cativa pasi pe langa groapa cu bani...



           Am inceput sa scot cu grija, una cate una si nu se mai terminau. Ma intrebam oare cate mai sunt?!. Nu-mi venea sa cred, ce descoperire remarcabila facusem.Nu mai vazusem pana atunci atatea monede vechi la un loc, decat pe internet sau la documentarele de pe History.




      In final,am reusit sa scot la lumina,dupa aproximativ 1800 de ani de stat ascunse in pamant, 327 de monede romane imperiale de argint,datand din secolele II si III dupa Hr. (de la cucerirea Daciei pana la retragerea Aureliana) ,majoritatea fiind "antoninianus" sau denari cu imparatii: Commodus,Marcus Aurelius,Septimius Severus,Caracalla,Elagabalus,Severus Alexander,Gordian I,Gordian II,Gordian III,Filip I Arabul si imparatese Iulia Maesa,Iulia Mamaea,Otacilla Severa,Plautilla Augusta.
   
     Unele monede aratau impecabil, altele prezentau urme de coroziune datorita aliajului din ele, au fost cateva lipite sau chiar fragmentare.
    Nu am gasit nimic altceva, nici macar un ciob de ceramica,sau alte obiecte.
      A fost o experienta incredibila,nu se poate scrie in cuvinte.



    
      Monedele au fost insirate si numerotate de catre personalul DJC Gorj.






          Dupa cum putem vedea in imaginea de mai jos,in data de 09.03.2020 am predat monedele la Directia Judeteana pentru Cultura Gorj. Cei de acolo mi-au multumit pentru gestul meu,  s-au bucurat ca le-am adus,iar la randul lor le-au inaintat domnilor arheologi de la Muzeul Judetean Gorj,unde urmeaza o evaluare.
          Am postat chiar si pe grupul Comunitatea detectoristilor din Romania de pe Facebook,drept urmare am fost foarte multumit pentru ca toti membrii grupului  m-au felicitat,si m-au apreciat.
         Le multumesc tuturor!




              In continuare o sa va prezint mai detaliat cateva piese din acest tezaur impresionant:


















AVENTURA CONTINUA...